Dette skal du være opmærksom på, når du hyrer en fjernarbejder

Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

Når du skal rekruttere en medarbejder, der ikke skal arbejde på kontoret, kan processen godt være lidt anderledes, end du måske er vant til. Gode fjernarbejdere skal være dygtige til at arbejde selvstændigt og kommunikere effektivt over mail og telefon. I en rekrutteringsproces af en fjernarbejder er der derfor visse ting, der er gode at lytte efter til en ansættelsessamtale.

Når det kommer til at være en god fjernarbejder, er det ofte de personlige kompetencer, der er vigtige. Disse er især gode at holde øje med, hvis kandidaten ikke allerede har stor erfaring med fjernarbejde. De faglige kompetencer bør ikke variere fra en almindelig stilling på kontoret. Men hvad er det for nogle personlige kompetencer, du skal efterspørge til ansættelsessamtalen?

Motivation & selvdisciplin

Selvdisciplin handler om viljestyrke og evnen til at motivere sig selv og være sin egen leder. Hvis man har god selvdisciplin, vil man kunne være konsekvent og blive ved med at opnå mål eller udføre opgaver. Her skal man især kunne holde sig fra distraheringer og overspringshandlinger.

Det er vigtigt, at en fjernarbejder har lysten og motivationen til at arbejde. Dette kan også ses i kandidatens entusiasme og selvdisciplin. Til en ansættelsessamtale, skal kandidaten udvise dedikation til at udføre sine opgaver. Der skal være en ægte interesse i stillingen og det arbejde, der skal udføres.

Organisering & planlægning

Når der ikke er en leder i nærheden, er det vigtigt, at fjernarbejderen kan have opsyn med sig selv. Det kræver, at de er organiserede og gode til at administrere og planlægge deres tid. På kandidatens CV og til ansættelsessamtalen, bør det være klart, at han eller hun er en organiseret person. Det er sværere at holde styr på, om en fjernarbejder kan følge med i sine opgaver, så denne evne, skal kandidaten selv have.

Da der ofte ikke er kolleger eller ledere i nærheden til at tjekke fjernarbejderens arbejde, er det vigtigt, at kandidaten selv har evnen til at være grundig og fange fejl. Kandidaten skal kunne lave et kritisk gennemsyn af sit eget arbejde, så fejl ikke kommer videre og begynder at påvirke virksomheden.

God til at kommunikere

En god fjernarbejder skal være dygtig til at kommunikere klart og effektivt, selvom det ikke er ansigt til ansigt. De skal kunne tjekke ind med ledere i løbet af opgaver og være tydelige over mail eller telefon.

Have forståelse for IT

Det meste fjernarbejde kræver teknologiske hjælpemidler – ofte både til at udføre arbejdet og holde kontakten med resten af virksomheden. Til en ansættelsessamtale er det derfor vigtigt at fokusere på kandidatens tekniske kompetencer. De skal gerne kunne finde ud af bruge diverse programmer og teknologier uden at være nødt til at spørge om hjælp.

Lidt ligesom med teknologien, er det vigtigt, at fjernarbejderen har evnen til at klare mange ting selv. Så når der opstår problemer, skal kandidaten gerne have en konstruktiv tilgang, der betyder, at de ofte selv vil kunne finde frem til løsningen. Selvfølgelig skal der være mulighed for at ringe og spørge om hjælp, men det er vigtigt, at dette ikke er noget, der sker hvert femte minut.

Selvmotivation & ansvarlig

Selvmotivation er vigtigt for fjernarbejder, og der kræver entusiasme og passion for arbejdet. Til en ansættelsessamtale, skal kandidaten helst udvise en oprigtig vilje og entusiasme, der viser, at de brænder for jobbet og opgaverne. Det viser, at de vil få udført deres opgaver uden en leder i nærheden og uden kolleger at støtte sig op ad.

Kig efter tillidskrævende stillinger på kandidatens CV. Hvis andre virksomheder har lagt et stort ansvar og meget tillid over på kandidaten i tidligere stillinger, er det et godt tegn på, at personen har evnen til at tage ansvar og opfylde sine pligter. Det kan være, at kandidaten har siddet i en lederstilling eller før har haft en stilling med fjernarbejde. Dette er roller, der kræver en vis grad af selvstændighed og disciplin. Og det er gode tegn på, at kandidaten vil fungere godt i den pågældende stilling.

Tilmeld nyhedsbrev