Hjemmearbejde har taget et kolossalt spring i de senere år. I dag er det meget udbredt, og det lader til, at det kun kommer til at blive mere populært. Hjemmearbejde, også kaldet remote arbejde, har nemlig en række fordele. Det kan dog være lidt mere udfordrende at skabe gode teams, der er baseret på hjemmearbejde. Læs mere om, hvordan du som leder optimerer samarbejdet i hjemmearbejdende teams.
Det er i den grad blevet mere almindeligt for danske arbejdspladser at gøre brug af hjemmearbejde. Det moderne arbejdsliv er i rivende udvikling, og hjemmearbejde er en direkte konsekvens af den udvikling. Derfor kommer vi med stor sandsynlighed kun til at se mere hjemmearbejde i fremtiden, hvor der kommer til at være større fokus på work-life-balance.
Hjemmearbejde har en lang række fordele, som har været med til at bidrage til udbredelsen af denne måde at arbejde på. Det har dog også nogle udfordringer. En af dem kan være samarbejde i teams. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at skabe en god grobund for godt samarbejde under hjemmearbejde. Bliv klogere på, hvordan du gør det her.
Fordele og udfordringer ved remote samarbejde
Der er som nævnt både fordele og udfordringer hjemmearbejde og remote samarbejde. Den ene store fordel er, at man tilbyder sin medarbejdere en meget mere fleksibel arbejdsmodel, der i den grad fremmer work-life-balance. Remote arbejde har vist gode resultater i forhold til at sænke stressniveauet, øge jobtilfredsheden og deraf øge produktiviteten. Den anden store fordel er, at man som arbejdsgiver får adgang til en meget større talentpulje og kan hyre de bedste uagtet afstand.
Udfordringer ved hjemmearbejde præsenterer sig især i forhold til samarbejde. Det kan være mere udfordrende at skabe et sammenhængende og velfungerende team. Der kan være øget risiko for kommunikative misforståelser og fejl. Derudover kan det være sværere at skabe et tilhørsforhold og fællesskabsfølelse blandt sine medarbejdere.
Strategier til at fremme samarbejdet
Heldigvis er der flere forskellige strategier, som man kan tage i brug for at forbedre samarbejdet under hjemmearbejde. Den første er at sørge for at skabe velfungerende kommunikationskanaler. Det kan være i form af gode platforme til skriftlig kommunikation som eksempelvis Slack. Det kan også være i form af gode programmer til videomøder såsom Zoom. Når man sørger for at have de rigtige redskaber i brug, så øger man chancen for god, nem og kontinuerlig kommunikation i teamet.
En andet element handler om at skabe helt klare mål og forventninger i teamet. Det er særligt vigtigt under hjemmearbejde, at man som medarbejder forstår sin rolle og har specifikke ansvarsområder. Klare mål og rollefordeling er den bedste måde at sikre, at man når de ønskede mål. Derudover at det vigtigt, at ledere har fokus på at opbygge et trygt og tillidsfuldt rum — også blandt dem, der arbejder hjemme.
To gode råd til teams med hjemmearbejde
Som leder er der to ting, som man særligt kan huske at gøre for at fremme et velfungerende samarbejde. Den ene er at sørge for at checke ind med teamet regelmæssigt. Sørg for, at de har gode muligheder for at give feedback og udtrykke eventuelle udfordringer. Jævnlige check-ins vil give dig mulighed for at reagere hurtigt, hvis der er udfordringer eller spørgsmål. Det er ikke kun med til at skabe glade og hørte medarbejdere, men også sikre effektivitet. Derudover kan det være godt som leder aktivt at motivere sine medarbejdere til at deltage i fælles samtaler og diskussioner. Hvis du får styr på de to ting, så har du skabt et godt udgangspunkt for et velfungerende, tillidsfuldt og effektivt team, der stadig kan nyde godt af fleksibiliteten af hjemmearbejde.
God kommunikation er nøglen
Der er altså i den grad god kommunikation, som er nøglen til at få hjemmearbejde til at fungere bedste muligt. Hvis som som leder sørger for at lette kommunikationen og skabe et trygt og åbent rum i teamet, så er der gode chancer for at få skabt et godt samarbejde.