Hvordan interviewer du online?

Picture of Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

Der kan være mange situationer, hvor det ikke kan lade sig gøre at få hver eneste kandidat ind til et fysisk jobinterview. Kandidaten kan bo for langt væk eller der kan være andre forhindringer, der gør det svært at planlægge interviews ansigt til ansigt – især hvis det er med kort varsel.

Heldigvis er jobinterview over telefon eller videoopkald faktisk en udmærket løsning, der både kan gøre processen hurtig og nem. Det giver typisk både dig selv og kandidaten en større fleksibilitet. Især når der er tale om stillinger, der genererer store mængder af ansøgninger, kan et telefon- eller videoopkald være en hurtig og effektiv måde at indsnævre antallet af potentielle kandidater.

Selvom et telefoninterview kan være en stor hjælp, kræver det stadig, at det bliver planlagt og koordineret på rette vis. Mangel på dette kan ende med at spænde ben for rekrutteringen og betyde, at du overser nogle af de bedste kandidater. Derfor er der en række tips, der er gode at følge, for at gøre et telefoninterview så brugbart som muligt.

Hvem ringer?

Sørg for, at der er styr på det praktiske. Dette kræver klar kommunikation om hvornår og hvordan. Det dur ikke, at I begge sidder og venter på, at den anden ringer. Typisk vil det være mest almindeligt for dig som rekrutteringsmedarbejder at være den, der laver opkaldet. Og hvis der er tale om et videoopkald, så sørg for at sende link og instruktioner i god tid, så kandidaten har en chance for at få teknikken til at virke.

Find det rette sted til opkaldet

Selvom et interview blot er over telefonen, er det stadig ikke ligegyldigt, hvor du laver opkaldet fra. Prøv at finde et lokale, hvor du kan lave opkaldet i fred og ro. Sørg desuden også for, at dine kollegaer ved, at du ikke skal forstyrres.

Er der tale om et videoopkald, er det en god idé at finde et område med en rolig og neutral baggrund, der ikke virker distraherende for kandidaten at kigge på.

Sæt et mål

Hvis du vil have mest muligt ud af dit interview over telefon- eller videoopkald, er det vigtigt, at du sørger for at være velforberedt. Ligesom med et almindeligt, fysisk interview skal du helst have nogle præcise mål for, hvad en kandidat skal sige eller give udtryk for under samtalen, før at han eller hun kan gå videre til næste fase af rekrutteringen.

Tag udgangspunkt i jobopslaget og sørg for at udvælge de kompetencer og erfaringer, der er de vigtigste for stillingen. Det er dem, du helst skal finde et match til under et interview. Det er derfor også dem, du bør formulere dine spørgsmål ud fra. Du kan dermed også bestemme, hvilke svar du har brug for at høre.

Udtænk de rette spørgsmål

Som nævnt i det forrige tip, er det vigtigt at have nogle spørgsmål klar inden et interview, så du er sikker på, at I kommer ind på de rette og relevante emner. Når det er sagt, er det dog også værd at huske på, at de bedste jobsamtaler typisk er dem, hvor samtalen føles naturlig og flydende. Det gør det nemmere for både kandidaten og arbejdsgiveren at bedømme, om der er et godt match.

Sørg for at finde en balance mellem en flydende samtale og et planlagt interview. Tænk over en struktur, du kan følge. Denne struktur skal hjælpe dig med at sikre, at I ikke misser vigtige emner under samtalen. I sidste ende skal du være sikker på, at du har fået alt det vigtigste med. Prøv derfor på at forberede omkring 5-10 spørgsmål til et 30 minutters interview.

Gør interviewet behageligt

Det er meget forskelligt, hvor gode vi hver især er til at tale over telefonen eller et videoopkald. Det kan hurtigt blive lidt akavet – især hvis der er forsinkelser eller tekniske problemer. Sørg derfor for, at disse ting ikke kommer til at påvirke kandidatens chancer for at fortælle om sine kompetencer. Prøv at lægge ud med lidt small-talk, der kan hjælpe med at gøre samtalen mere afslappet og gem de større spørgsmål til senere i interviewet.

Tilmeld nyhedsbrev