Talent management: Sådan spotter du talent

Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

Talent management handler om at få indfanget talentfulde kandidater til éns virksomhed – og dernæst at holde på dem og hjælpe dem med at udfolde deres talent. Men hvad er talent egentlig, og hvordan spotter man det i en kandidat? Her får du vores bedste tips til talent management.

Mange virksomheder benytter sig af talent management for at få de rigtige kandidater hyret. Når de er blevet ansat i virksomheden, er næste step at give dem de rette betingelser for at udfolde sig og skabe værdi. Det skaber nemlig et godt samarbejde på den lange bane.

Men talent er ikke nødvendigvis så nemt hverken at spotte eller definere. For den talentfulde kandidat har formentlig andre kvaliteter i bagagen end bare dem, der skal til for at udføre jobbet. Talent vil betyde noget forskelligt fra virksomhed til virksomhed, og derfor er det vigtigt at afklare, hvad det er for dig.

Talent management og talent – hvad er det?

Talent management handler blandt andet om at spotte talent i god tid, så man får den rette kandidat ansat i jobbet. Jo før talentet kan spottes, jo bedre, for det kan spare både tid og penge. En ansættelsesproces er nemlig en kostelig affære, og jo længere man går med kandidaten, før man opdager, at det alligevel ikke er et match, jo dyrere vil det være.

Et spørgsmål om mere end bare uddannelse og erfaring

Det er altså en god ting, hvis talent management og talent spotting kan starte allerede i de første faser af ansættelsen – fx i CV’et og ansøgningen. Her er det dog vigtigt at bemærke, at talent ikke kun begrænser sig til at have de rigtige uddannelser og erhvervserfaringer. Effektfuld talent management er derimod kendetegnet ved også at tage de andre aspekter af kandidaten i betragtning.

Talent management og kunsten at spotte talent

Derfor er det også lidt af en kunst at spotte talent. Hvis det bare handlede om at krydse en række bokse af, ville det jo være nemt, ikke? Men en liste over de rigtige uddannelser og kvalifikationer er ikke nødvendigvis nok for, at kandidaten vil være et godt match for virksomheden på den lange bane.

Kom hele vejen rundt om kandidaten

Man kan nemt komme til at overse vitale skills – især de mere bløde af slagsen – hvis man er for fokuseret på kandidatens tidligere erfaringer. God talent management kommer hele vejen rundt om kandidaten, i den forstand at selve mennesket også tages i betragtning. Nedenfor får du nogle forslag til, hvad man fx kan være opmærksom på, når man skal spotte talent.

Vær opmærksom på “skjulte” talenter som:

  • Kandidaten er skarp til at opfange virksomhedens værdigrundlag. Vedkommende er også bevidst om sit eget værdisæt, som er et godt match til virksomhedens. Det vil gøre det nemmere for kandidaten at falde ind i kulturen og være en god repræsentant for brandet.
  • Kandidaten har værdifulde skills, når det kommer til at kommunikere. Både mundtligt og skriftligt er effektiv kommunikation utrolig vigtigt. Kommunikation er ikke en skill, man kan udlede af bestemte erhvervserfaringer eller uddannelser, så det er godt at være opmærksom på i den skriftlige ansøgning og en eventuel jobansøgning.
  • Har kandidaten essentielle menneskelige egenskaber, der vil være gavnlige for virksomheden? Fx empati, integritet, arbejdsmoral og entusiasme? Er vedkommende i stand til at modtage konstruktiv kritik på en god måde? Er personen åben for flere forskellige synspunkter?

Spot skills med talent management

Skills og talent kan have meget forskellig karakter. Nogle skills er lette at tillære sig, mens andre er sværere – nogle er måske ligefrem medfødte. Kvaliteter som lydhørhed, empati og en begejstret indstilling er umulige at udlede af kandidatens uddannelsesmæssige baggrund.

Men de kan være enormt værdifulde for virksomheden, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på den slags “skjulte” talenter. En god idé i forhold til talent management kan derfor være at bevidstgøre sig om, præcis hvilken kandidat man leder efter – både som medarbejder og menneske.

Tilmeld nyhedsbrev