Sådan kan effektiv onboarding skabe en bedre arbejdsplads

Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

Onboarding er en virkelig vigtig del af processen, når man skal ansætte en ny medarbejder i en hvilken som helst virksomhed. Man kan måske nogle gange sidde tilbage med følelsen af, at man blev lovet en masse gode ting om virksomheden i rekrutteringsprocessen, men at der ikke bliver gjort nok for at sikre, at du kommer godt på plads, når du først har takket ja til tilbuddet. Det er her god onboarding kommer ind i billedet.

Hvorfor er onboarding så vigtigt?

Rekrutteringsprocessen stopper nemlig ikke, når man har fundet den bedste medarbejder. Derefter handler det om at få den nye medarbejder trygt om bord, og sat godt ind i virksomheden – altså onboarding. Det er noget som en del virksomheder allerede har fokus på, men dette kan med fordel blive endnu bedre. Det er nemlig noget af det, der bidrager til at skabe en bedre arbejdsplads.

Det er jo let at tænke, at nu man har brugt en masse tid på at sikre sig den helt rigtige medarbejder, så er arbejdet gjort, men det er faktisk her arbejdet starter. For det er selvfølgelig godt at få den rigtige medarbejder ind i virksomheden, men der ligger en lige så stor opgave i, at få den ansatte til at blive – og at trives. Når den ansatte opfylder de forpligtigelser I er blevet enige om i ansættelsesprocessen, så ville det også være naturligt, at den ansatte også føler den har fået det, der er blevet lovet. Det er dog ikke altid tilfældet, og mange virksomheden slipper bolden i det kontrakten er underskrevet. Her kan vi blive bedre. Men hvordan?

Skab en stærkere tilknytning

Loyalitet er en svært vigtig faktor i enhver virksomhed, og for at sikre dette, skal vi fokusere meget mere på onboarding. Loyalitet sikrer som regel mere effektivt arbejde, og en stærkere følelse af tilhørighed for medarbejderen. Dette er noget man kan arbejde effektivt med i onboardingprocessen. Det kan man blandt andet gøre gennem at benytte HR software. Med godt HR software føler den nye medarbejder sig inkluderet fra start, og som en fungerende del af virksomheden. Det er derfor vigtigt at sørge for at implementere godt HR software, fra start, der også tager hensyn til medarbejderens behov. Det er jo sådan, at arbejdsforholdet er et gensidigt påvirkningsforhold. Når begge parter er godt tilfredse, både arbejdsgiver og medarbejder, så er chancen større for at man når de mål man gerne vil nå.

 Styrk medarbejderens selvtillid

God onboarding ved hjælp af veldesignet og effektiv HR software, kan også i høj grad bidrage til at styrke medarbejdernes selvtillid. Der hviler en større ansvar på arbejdsgiver her, end det man måske skulle tro, og der er stor forskel på at have med en medarbejder at gøre, der er sikker i sit arbejde, og som bliver bekræftet, end på en, der er usikker på enhver handling og som famler sig frem til beslutninger. Selv den mest kompetente medarbejder kan blive sidstnævnte, uden den rette opfølgning, og igen bliver onboarding en essentiel faktor. God selvtillid hos en medarbejder, gør også at man får en meget større klarhed i rollerne på arbejdspladsen.

Det handler ikke udelukkende om oplæring

Det handler altså ikke udelukkende om oplæring af en ny medarbejder, men alle de små ting, der gør at medarbejderen føler sig inkluderet og som en vigtig del af virksomheden. Det handler lige så meget om at der skal være en del fordele for medarbejderen, og ikke udelukkende for arbejdsgiver, og disse skal medarbejderen introduceres for forholdsvis tidligt i processen.

Når man investerer i god onboarding, blandt andet gennem HR software, der bliver implementeret godt fra start, så man nemt kan følge op hver enkelt medarbejder. Det er en god investering for virksomheden, fordi de positive effekter af god onboarding blandt andet tæller mere effektive medarbejdere, mere loyale medarbejdere og medarbejdere, der har et positivt indtryk af virksomheden, der i sin tur smitter videre. Derfor skal vi fokusere mere på god onboarding.

 

Tilmeld nyhedsbrev