Sådan kan du lave en perfekt rekruttering via undersøgelser

Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

I en virksomhed er rekruttering en af de mest vigtige og vitale funktioner. Målet er at tiltrække de allermest motiverede og bedst præsterende kandidater i virksomheden, og det første skridt mod dette, er at være lyttende. Ved at lytte til de ansatte som allerede er i virksomheden, samt den mulige nye medarbejder og hele vejen til det sidste interview, så er der rigtigt gode chancer for at få succes.

Hvis du stræber efter at tiltrække kun de bedste toptalenter til din virksomhed, så er det vigtigt at virksomheden har et stærkt brand at læne sig op ad. At have et stærkt brand som bliver nævnt på høje lister over bedste arbejdspladser, er helt sikkert noget som gøre at der er flere egnede kandidater. At nå til tops på denne måde, er ikke noget som bare sker fra den ene dag til den anden, det tager tid og ressourcer.

For mange virksomheder handler det om at finde ud af, hvordan den nuværende tilstand er i virksomheden og virksomheds brand. Måden at man kan finde ud af dette på, er ved hjælp af undersøgelser/spørgeskemaer. Hvorfor er det, at medarbejderne er så glade for at arbejde der? Er der nogle bestemte områder, der kan forbedres i virksomheden/arbejdspladsen? Der findes mange relevante spørgsmål som kan hjælpe med at danne sig et større overblik.

 

Relevante undersøgelser i forhold til rekruttering

Det kan være en fordel at spørge nyansatte, på deres første dag og eventuelt spørge dem, hvorfor de sagde ja til jobbet, hvad de synes om virksomhedskulturen, samt deres kollegaer. At involvere dine kollegaer eller ansatte, i form af en slags fortælling om virksomheden er et stærkt redskab.

Her kan et spørgeskema være med til at udpege de medarbejder som har en god historie at fortælle og som er interesserede i at stå frem og fortælle den. Når undersøgelserne bliver sendt ud, kan det være en fordel at have en tekstboks, hvor medarbejderne kan dele deres oplevelser på.

Målret de mulige talenter for at finde ud af, hvad der betyder noget for dem og, hvad de har af tanker omkring din virksomhed som arbejdsplads. Her er det en idé at benytte de kendte platforme som LinkedIn. På LinkedIn kan man lægge et indlæg ind med et link til en undersøgelse, hvor man så kan få feedback. Til dette kan man bruge SurveyMonkey.

 

Få bedre forståelse af de mulige kandidater

For at få en bedre forståelse for, hvad det er de mulige kandidater søger efter, kan det også være en fordel at bruge undersøgelser til events som omhandler rekruttering. Det er vigtigt at huske, at kandidatens tid er værdifuld, så det er vigtigt at hvert enkelt spørgsmål giver mening.

Nogle af de spørgsmål som er relevante, kan for eksempel være, hvordan de har hørt om det pågældende event, hvad prioriterer de højst ved en arbejdsplads og hvad søger de i den næste rolle på arbejdsmarkedet. Det kunne også være spørgsmål, som omhandler, hvilke firmaer kandidaten godt kunne tænke sig at arbejde for, samt hvilke spørgsmål de måtte have i forhold til at arbejde for netop din virksomhed. På denne måde kan du lære rigtigt meget omkring, hvad kandidaterne netop søger.

Selvom nogle kandidater ikke går videre i ansættelsesprocessen, er det stadig en god idé at sende spørgeskemaer ud dem, samt dem som går videre i forløbet. Spørgsmål som er gode stille, omhandler blandt andet, hvilken stilling de søgte, samt hvilken afdeling. Det kan også være rankings, hvor af kandidaten skal give deres karakter fra 1-10 i forhold til om man vil anbefale andre at arbejde der. Det kan også være feedback til, hvordan man synes teamet for rekruttering har været til at svare, samt om de har givet en klar forklaring.

Når man laver disse undersøgelser, er det også vigtigt at tydeliggøre at svarene er anonyme, sådan at kandidaten føler sig mere tryg.

Til ledere, bør man også sende undersøgelser ud, sådan at man kan samle information omkring, hvordan de synes at det har været med den nye medarbejder.

Tilmeld nyhedsbrev