Sådan finder identificerer du en high performer

Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

For at udvikle og vækste din virksomhed, er det altafgørende at finde frem til de helt rette medarbejdere, der kan levere de bedste resultater. De kan dog være svære at identificere i en rekrutteringsproces. Her kan du læse mere om, hvordan du finder frem til såkaldte ‘high performers’, og hvordan de kan gavne din virksomhed.

Hvad er en ‘high performer’?

‘High performers’ er den mest eftertragtede type medarbejder på arbejdsmarkedet, som de fleste arbejdsgivere er ivrige efter at tiltrække til virksomheden, og der findes en række teorier for, hvordan man finder frem til ‘high performers’ i en rekrutteringsproces. Ved hjælp af teknologi kan man fremanalysere og identificere ‘high performers’ ud fra en række kandidater, men det kræver stadig menneskelig intelligens at finde frem til de helt rigtige kandidater. Det handler nemlig ikke kun om faglige færdigheder, men også om mere personlige kompetencer, der som regel er sværere at sætte en finger på, fx social intelligens, samarbejdsevner og empati.

En ‘high performer’ vil altid stræbe efter at yde sit bedste, men det er også en holdspiller, der formår at motivere andre til at yde deres bedste. I princippet kan en ‘high performer’ være hvem som helst, men det er som regel en person, der er i 20’erne eller 30’erne, og som allerede har arbejdserfaring, der er relevant for din virksomhed. Derudover har en ‘high performer’ en naturlig trang til at vokse sammen med virksomheden, indgå i symbiotisk relation, hvor vedkommende tilpasser deres liv, mål og behov efter virksomheden. Det lyder jo alt sammen godt, men hvordan finder man lige frem til dem?

Søg de rette steder

Den rette ‘high performer’ finder man ikke nødvendigvis på det åbne arbejdsmarked. Der er mange måder at tilgå rekruttering af en ny medarbejder på, især i dagens digitale samfund, der har åbnet op for en række nye kanaler at rekruttere igennem. Der er stor chance for, at det er en lidt mere utraditionel tilgang, der kan hjælpe dig med at tiltrække en ‘high performer’. Gennem sociale medier som LinkedIn og Instagram kan du fx formidle kontakt til personer, der måske ikke søger en anden stilling, men som du kan forsøge at tiltrække med de rigtige midler. Hvis de sidder i en lignende stilling et andet sted, er det i så fald vigtigt, at du har noget andet at tilbyde for at lokke vedkommende til. Gør det klart, hvad du kan tilbyde, inden du tager kontakt.

Hvad kan du tilbyde?

Det er meget vigtigt at vide, at en high performer højst sandsynligt vil fortsætte i et miljø, der giver plads til, at de kan være en ‘high performer’. Og her spiller ledelsesstilen altså en væsentlig rolle. Det er vigtigt, at en ‘high performer’ kan udvikle ikke bliver kvalt i hierarki, bureaukrati og stramme arbejdspolitikker. Nogle former for ledelse har nemlig vist sig at blokere for ‘high performers’ optimale ydeevne på arbejdspladsen.

Det handler altså ikke kun om, hvad en ‘high performer’ kan tilbyde din virksomhed, men også hvad du kan tilbyde vedkommende. Et godt arbejdsmiljø for en ‘high performer’ er et sted, hvor der er plads til udvikling og mulighed for at stige i graderne. Vedkommende har ikke nødvendigvis et ønske om at lede, men de vil typisk være en motiverende drivkraft i virksomheden – og det skal de have lov til for at kunne yde deres bedste. Derudover vil de søge at være i en rolle, der udfordrer deres interesser, og som understøtter deres kompetencer i deres stræben efter at blive den bedste.

Hvis du som virksomhed gerne vil tiltrække en ‘high performer’, er det altså en god idé at kigge på virksomhedsstrukturen, og hvorvidt der er plads til at give vedkommende et kreativt rum, hvor han/hun har mulighed for at blomstre. På den måde får du nemmere ved at overbevise en potentiel ‘high performer’, hvorfor vedkommende skal takke ja til arbejde i din virksomhed i en rekrutteringsproces.

Tilmeld nyhedsbrev