Overvej jobdeling som en måde at skabe mangfoldighed

Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

Der er flere og flere virksomheder, der søger mod mere fleksible arbejdsgange. Det kan fx være gennem jobdeling, som kan være en god måde at tiltrække og fastholde en mere inkluderende og mangfoldig talentmasse.

Hvis man ønsker at skabe en mere inkluderende talent pipeline, så kan man udforske muligheden for jobdeling. Særligt for de krævende seniorjobs. Der er mange virksomheder, som har stor succes med at skabe diverse seniorteams med jobdeling. Mange virksomheder vil samtidig gerne udfordre ideen om den traditionelle arbejdsgang fra 8-16 mandag til fredag. Det er nemlig også en måde at holde fast i det bedste medarbejdere!

Der er ingen tvivl om, at jobdeling kræver en forpligtelse fra alle involverede. Det er vigtigt, at alle har en ledelsesattitude, og at arbejdspladsen generelt har fokus på resultater fremfor arbejdstimer. Men det kan være en utroligt effektiv måde som talent management at fastholde og udvikle talentfulde medarbejdere. Netop fordi de kan få store, vigtige arbejdsopgaver og roller, men samtidig arbejde deltid. Her er nogle eksempler på måder, jobdeling kan bidrage til både virksomhed og medarbejder.

 

Skab et alsidigt seniorteam

En fleksibel arbejdsgang med for eksempel jobdeling kan hjælpe med talent management på den lange bange. Netop fordi der gennem en karriere typisk opstår mange andre behov i livet fx at man får børn. At skabe en fleksibel arbejdsgang med muligheder for deltid kan derfor være nøglen til at beholde de dygtige medarbejdere. Samtidig vil man som virksomhed tiltrække et bredere mix af kompetencer og erfaringer, som vil skabe bedre innovation og en bredere funderet beslutningsproces.

 

Tiltræk forskellig talent

Tiltrækning af talent er en utrolig vigtig opgave for en virksomhed. Hvis man arbejder med jobdeling og fleksible arbejdsgange vil man kunne tiltrække mennesker fra mange flere aldersgrupper, køn og baggrunde. Det er en måde at støtte mange forskellige måder at oprette work-life balance, og dermed tiltrække mere talent.

 

Hold fast på talentet

Jobdeling kan være en afgørende del af talent management som en måde at holde på medarbejdere, som har brug for mere fleksibilitet i deres hverdag grundet personlige omstændigheder. Undersøgelser viser, at jobdeling har haft stor indflydelse på, hvorvidt en medarbejder er blevet på en arbejdsplads eller har forladt den.

Forskellen på deltid og jobdeling er netop, at man ikke forsøger at presse en fuldtidsstilling ned på færre timer, men derimod deler den ud på flere hænder. Det reducerer presset på den enkelte samt på hele teamet som enhed.

 

Forøg innovationen og engagementet

Der er flere fordele ved at være to mennesker om en rolle. Når man er to, vil man kunne bringe forskellige erfaringer og synspunkter til bordet. Ofte står man i en seniorstilling overfor svære beslutninger. Her er man pludselig to mennesker til at træffe de udfordrende beslutninger. Det er desuden tydeligt, at jobdeling øger produktiviteten og engagementet, samtidig med at det tager noget af presset af den enkelte medarbejder for at nå det hele.

 

Brug casestudies som inspiration

Der er altså flere og flere virksomheder, der er begyndt at arbejde med jobdeling, hvor man som virksomhed får fuldtidsekspertise og produktivitet, samtidig med at man kan tilbyde sine medarbejdere en fleksibel deltidsstilling. Mange af disse virksomheder deler historier og erfaringer om, hvordan det har virket for dem og deres ansatte. Hvis man som virksomhed selv overvejer at begynde på jobdeling, så kan man få meget ud af andres erfaringer. Her kan man blive klogere på, hvordan det eventuelt kunne fungere i ens egen virksomhed.

 

Andre alternativer

Det er selvfølgelig vigtigt at anerkende, at jobdeling ikke er den rigtige løsning for alle typer virksomheder eller medarbejdere. Formålet her er at opfordre virksomheder til at overveje alle muligheder. Så hvis man ønsker at skabe en mere fleksibel arbejdsgang, så kan jobdeling være en måde at gøre det på. Men der er selvfølgelig flere andre alternative, som man kan udforske i forhold til hjemmearbejde, forkortelse/forlængelse af arbejdstider mv.

Tilmeld nyhedsbrev