Rekrutteringsprocessen består af adskillige faser, og den er ikke slut, når man kontakter den bedste kandidat og tilbyder ansættelseskontrakt. Bagefter kommer onboarding, hvor den nye medarbejder lærer arbejdspladsen, opgaverne og kollegerne at kende. I teorien findes der 2 typer onboarding; formel og uformel, som egentlig kan kaldes for planlagt og tilfældig og de betyder nøjagtig hvad de lyder som!
I bund og grund handler det dog om, at det koster tid og penge at ansætte og oplære en ny medarbejder og dermed er det spild af tid og penge, hvis medarbejderen får en kedelig oplevelse og stopper efter kort tid. Undersøgelser viser, at en målrettet onboarding kan markant reducere personaleomkostning og dermed beskytte den investering der er blevet lagt i en ny ansættelse.
Uformelle
Den uformelle/tilfældige onboarding betyder at der går ikke særlig meget tanke i velkomst og introduktion, det bare sker; ny medarbejder møder op, og skal, for det meste, selv finde ud af hvordan arbejdspladsen virker. Det kommer lidt ind på stillingens opgaver og personens kvalifikationer, hvordan det går og nogle gange kan dette være god nok måde at gøre tingene på, især i stillinger hvor der er en vis grade specialisering på plads, såsom i børneinstitutioner eller håndværkervirksomheder, hvor opgaver er for det meste klar fra dag 1, og onboarding går mere ud på, at finde rytmen i dagligdagen.
Formelle
En formel/planlagt onboarding handler mest om forberedning af de resourcer, både store og små, den nye medarbejder vil have brug for men også om følelsen af, at den nye medarbejder hører til på arbejdspladsen, straks fra første dag. Hvor omfattende processen er, kommer selvfølgelig ind på variabler såsom virksomhedens størrelse, arbejdsområder, stillingens opgaver, mm. Følgende 3 overvejelser hjælper dig på vej med at oprette den gode, formelle onboarding proces:
1. Forberedelser
Der plejer at gå et stykke tid fra samtale til opstart, hvad sker der i virksomheden i løbet af den tid? Onboarding starter faktisk inden den nye medarbejder møder op til første dag. Det er vigtigt at få de praktiske ting på plads; skrivebord og stol, computer med alle programmer, mail-addresse, telefonnummer osv., men hvis der er nogle relevante begivenheder i virksomheden, faglige såvel som sociale, er det god onboarding-stil at invitere den nye medarbejder med.
2. Organisering
Hvem tager imod den nye medarbejder på første dag? Hvilke opgaver venter og hvilket indtryk får medarbejderen? Hvem forklarer og oplærer i de systemer arbejdspladsen bruger og hvem svarer på spørgsmål? Formel onboarding har klare svar på disse spørgsmål, og flere til. Der er en klar plan for de første par dage, og faktisk burde der være planlagt for hele onboardings perioden, som kan vare nogle uger og helt op til et år. En vellykket mentoring er korreleret med høj medarbejderfastholdelse, så hvis det er muligt, er det en god ide at lave mentorordning, hvor en ny medarbejder har en guide med på den første del af virksomhedsrejsen.
3. Forventninger og vurdering
Hvilke kriterier bliver brugt for at vurdere den nye medarbejder og hvad er motivationen for at leve op til ledelsens forventninger? Når forventninger er tydeligt udtrykt, er det også nemmere for ny medarbejder at leve op til dem. Vurdering burde også være systematisk og gennemsigtig, så alle vedkommende er klar over hvordan det går.
God onboarding giver medarbejderen besked om, at der er struktur og ansvarlighed i virksomheden og at ledelsen genkender værdien i en ny medarbejder. Resultatet er, forhåbentlig, en tilfreds medarbejder, og en tilfreds medarbejder er en god medarbejder.
Husk så, at et godt rekrutteringssystem hjælper med at bevare overblikket igennem hele onboarding-forløbet.
ReQruiting er Danmarks nemmeste rekrutteringssystem, alt fra annonce til onboarding. Sig farvel til uoverskueligt mailboks og rodede Excel-ark. Sig goddag til en simpel og administrativ let rekruttering, uden omkostninger. Opret din gratis konto i dag og bliv bedre til at tiltrække og fastholde dine medarbejdere.