Derfor er offboarding vigtigt

Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

Offboarding er begrebet for processerne bag en medarbejders sidste tid i en virksomhed. Det er en til tider undervurderet, men uvurdelig del af HR. Enhver virksomhed bør sikre sig, at de har velstrukturerede processer for offboarding. Læs mere om, hvorfor det er så vigtigt her.

 

For enhver virksomhed er det en naturlig del, at medarbejdere kommer og går. Der kan være større eller mindre udskiftning i en virksomhed, men den generelle tendens er, at flere og flere skifter job oftere. Der er altså generelt i større udskiftning i de fleste danske virksomheder. Mange lægger tid og kræfter i onboarding, men glemmer vigtigheden af offboarding. 

Offboarding er den afsluttende proces, inden man tager afsked med en medarbejder. Begrebet dækker over de afsluttende processer og beslutninger, som tages i forbindelse med afskeden. Det kan eksempelvis være overlevering af arbejdsopgaver, aflevering af udstyr og kodeord samt afsluttende samtaler med feedback. At have en god og struktureret offboardingproces kan have enorm værdi for din virksomhed.

3 grunde til at god offboarding er vigtigt

Det er flere grunde til, at offboarding er vigtigt. Det, man skal holde sig for øje, er, at enhver medarbejder, som forlader din virksomhed bliver en repræsentant ude i verden. Det kan være på godt og ondt. En god offboardingproces øger chancen for, at det bliver en positiv ting. De tre centrale grunde til, at offboarding er vigtigt peger både indad og udad. 

1. Du beskytter din virksomhed

Som kort berørt, så vil din tidligere medarbejdere bevæge sig videre ud i verden og omtale din virksomhed. Den bedste måde at beskytte din virksomhed er ved at sørge for, at du sender alle medarbejdere godt afsted. På den måde vil du øge chancen for, at de går ud i verden og taler godt om din virksomhed. Hvis I bliver kendt for at være en virksomhed, der passer godt på sine medarbejdere, også i den afsluttende proces, så vil det reflektere godt tilbage på virksomheden og gøre det lettere at fastholde og tiltrække talent. Sørg derfor for at sende jeres medarbejdere godt afsted.

2. Du får værdifuld feedback

Når en medarbejder forlader jeres virksomhed, får I en gylden mulighed for at få værdifuld feedback om det gode og det dårlige ved at arbejde i din virksomhed. Hvis medarbejderen selv har valgt at stoppe, så er der en grund til det. Hvis du gerne vil undgå, at det sker kontinuerligt, så kan feedback være det, der gør det muligt for dig at ændre nogle vilkår. Det kan være svært for dine nuværende medarbejdere at give fuldstændig ærlig feedback. Derfor vil du typisk få særlig brugbar feedback fra de medarbejdere, der er på vej videre.

3. Du holder døren åben for boomerang-medarbejdere

Der er altid en mulighed for, at medarbejdere får lyst til at komme tilbage til virksomheden på et tidspunkt i fremtiden. Medarbejdere, der gør det, kaldes boomerang-medarbejdere. Når du sørger for at sikre dig et godt offboardingforløb, så øger du chancerne for, at din medarbejder kunne have lyst til at komme tilbage til virksomheden på et senere tidspunkt. Statistikker viser, at der er mange, der overvejer at gå tilbage til deres tidligere virksomheder efter at have arbejdet andre steder. Det kan derfor være en rigtig god investering for dig at prioritere offboarding, hvis det betyder, at du måske kan få værdifuldt talent tilbage til virksomheden på et senere tidspunkt.

Onboarding og offboarding hænger sammen

Onboarding og offboarding er begreber for hver sin ende af en ansættelse. Der vil altid være en start og en slutning. Det, som er vigtigt, er, at man husker at prioritere begge lige højt. De er begge en del af en vigtig cyklus, som i sidste ende peger tilbage på jer som virksomhed. De er begge en del af en medarbejders rejse og vil begge have indflydelse på deres overordende indtryk af deres tid hos jer efter endt ansættelse. Sørg derfor at skabe nogle gode og strukturerede offboardingprocesser, der sørger for, at I sender alle medarbejdere godt videre.

Tilmeld nyhedsbrev