Hvorfor du bør rekruttere introverte – og hvordan

Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

Ved en normal rekrutteringsproces er det typisk de ekstroverte kandidater, som skinner igennem. Men virksomheder kan gå glip af værdifuldt talent, hvis de ikke kommer uden om deres ekstroverte bias i rekruttering.

I en normal rekruttering vurderer arbejdsgiveren materialet af kandidater på baggrund af jobansøgning og CV. De mest relevante kandidater inviteres til en jobsamtale, og herfra bliver den mest egnede kandidat udvalgt. Metoden er klassisk og velkendt blandt de fleste, men den kan også let give en uhensigtsmæssig fordel for de ekstroverte kandidater.

Det er et problem, fordi denne bias i rekruttering kan betyde, at man overser de bedst kvalificerede kandidater, hvis de ekstroverte får en uhensigtsmæssig fordel på grund af måden, din rekruttering er indrettet på.

De fleste virksomheder vil gerne ansætte de bedst kvalificerede kandidater, som kommer til at passe bedst ind i ens virksomhed. At ansætte introverte kandidater handler om at se kandidaten for vedkommendes sande talent og ikke blot ud fra det indtryk, du har fået af en halv times samtale.

Hvad kan introverte tilbyde

Virksomhedsledere taler tit om, hvordan introverte måske ikke er dem, der ved første øjekast virker til at være de mest energiske, udadvendte, umiddelbare eller idérige medarbejdere. Men disse umiddelbare ulemper skygger også for kvaliteterne ved de introverte.

Ofte er de introverte stærke analytikere, som er bedre til at reflektere sig frem til de helt rette løsninger. Mens de ekstroverte taler løs, tænker de introverte sig tit grundigt op og bruger den ekstra tid på at komme frem til det bedste svar. Der for værdsætter virksomhedsledere, som har ansat introverte, ofte, at de introverte ofte kan håndtere mere komplekse problemstillinger og holde maskinen kørende på rette spor.

I moderne virksomhedsledelse snakker man ofte om at sammensætte sit team af medarbejdere med forskellige personlighedstyper. Det duer ikke at have samlet et helt team af igangsættende personligheder, som til gengæld er mindre stærke til at overholde struktur, deadlines og sikre den rette kvalitet frem mod arbejdets afslutning. Derfor anser mange virksomheder det som essentielt at sammensætte et team, der består af flere forskellige personlighedstyper, afhængigt af hvilke arbejdsopgaver, man løser på arbejdspladsen.

Undgå rekrutteringsforløb, der er til de ekstrovertes fordele

Ofte ligger virksomhedernes største udfordring ikke i at få de introverte til at føle sig værdsatte og integreret på arbejdspladsen. Problemet handler først og fremmest om rekruttering og få ansæt de introverte.

En halv times uforberedt jobsamtale, hvor du beder kandidaterne om at svare på nogle umiddelbare spørgsmål om, hvordan de ser på stillingen og din virksomheder, passer ikke lige så godt til den reflekterede, introverte kandidat, som til den udadvendte kandidat, der ikke er bange for at fyre løs fra hoften.

Formålet med din rekruttering og jobsamtalen er at få det bedste frem i dine kandidater, og derfor skal dine spørgsmål være tilrettelagt, så du får kandidaterne til at tale om deres stærke sider. Du skal nok få rigelig med chance til at mærke om kemien er til stede. Hvis du fokuserer på at skabe den rette struktur for en samtale med en person, der nødigt praler med egne resultater, ambitioner og analyser, skal du nok få et grundigt indblik i kandidatens kvaliteter.

Hvis du vil lette processen, kan det være en idé at give kandidaterne mulighed for at forberede sig på, hvilket type virksomhed, du driver, og hvordan virksomheden bliver drevet til hverdag. Det kan være igennem beskrivelser på hjemmesiden, YouTube-video eller lignende. Formålet er, at introverte bedre kan forberede sig hjemmefra på kontormiljøet i stedet for hurtigt at skulle orientere sig til samtalen.

Når du evaluerer dine kandidater, kan det være en god idé at overveje, om du selv har en tendens til at værdsætte folks interpersonelle kvaliteter. Det vil sige, at du foretrækker de ekstroverte og udadvendte, som er lette at snakke med. Formålet med at gøre dig bevidst om dette er, at du kan overveje, om du opkvalificerer disse sociale egenskaber frem for de egenskaber, der er baggrunden for at løse arbejdet på bedst mulig vis.

Tilmeld nyhedsbrev