Hvordan ser fremtiden ud for HR?

Picture of Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

Rekrutteringssystem og HR i fremtiden

Selvom det hedder Human Resources, kan det godt være, at i fremtiden bliver der lidt mindre ‘human’ i det. HR er nemlig et område af mange, hvor beslutningsmagere satser på kunstig intelligens som vejen fremad.

Kunstig intelligens (artificial intelligence – AI på engelsk) betyder i grunden bare, at en computer svarer på spørgsmål, eller problemformuleringer ud fra store mængder data. I HR, opsamles der allerede en utrolig mængde data gennem en medarbejders karriere og ved at tilføje nogle strategiske værktøj såsom spørgeskemaer, apps og analyser, er der endnu mere data at kigge på.  Men hvilken betydning har dette for både HR medarbejdere, og andre?

Hvis man skal forudsige hvordan HR rollen kommer til at udvikle sig, vil det handle om at kunne navigere i databaser og forstå statistik og algoritmer først og fremmest. Data bliver opsamlet på alle niveauer og forvandlet til statistik, og det er så HR ekspertens opgave, at bruge resultaterne til at finde ud af HR funktioner såsom virksomhedskultur, rekrutteringer, psykosocialt arbejdsmiljø, kommunikation, udvikling, ledelse og alt ind i mellem.

Mange virksomheder er allerede begyndt at bruge AI som et screening værktøj i rekruttering, hvor der spares utallige arbejdstimer ved gennemlæsning af CVer og ansøgninger. Snart vil flere af dem også bruge en ‘chat-bot’, som første stop for ofte stillede spørgsmål, informationsopsamling og -opbevaring, ranking af kandidater, booking af samtaler o.s.v. Disse opgaver er tidskrævende og repetitiv; for det meste giver det mening at outsource dem til AI, og at først på samtale-niveauet er der brug en aktuel HR medarbejder på scenen.

Men der er flere AI værktøjer kommet, eller er på vej, ud i verden. Der findes apps, som skal forbedre kommunikation mellem medarbejdere og ledere, apps som stiller medarbejderne trivselsspørgsmål så tit som hver anden uge, apps/hjemmesider hvor medarbejdere udfører kurser og opgaver på nettet, mfl. Ikke alle er enige i, hvorvidt disse opgaver er egnede til HR, og kritikere tvivler, om der er brug for dem andre steder end i de aller største virksomheder, hvor hundrede eller tusinde medarbejdere vil, og skal få sin stemme hørt.

Derfor er det vigtigt, at kende virksomhedens behov for AI, før man falder for salgstalen. Prognosen er, at flere og flere processer bliver automatiseret men det skal give mening for arbejdspladsen at oprette automatiseringen. AI er mange ting, og den kan mange ting men hvis du ikke har brug for det den kan, er den spild af tid i stedet for tidsbesparende. Find først ud af, hvilke processer skal forbedres og gå derefter i gang med at finde ud af hvordan AI kan hjælpe med at løfte opgaven. På den måde er du sikker på at du har de rigtige værktøj som passer til situationen og når du har det, kan du gå fremtiden sikkert i møde.

Tilmeld nyhedsbrev