Hvis du er på jagt efter nye talenter til din virksomhed, har du helt sikkert hørt om datadrevet rekruttering. Der findes nemlig mange nye, smarte måder at rekruttere på i dag, som du muligvis ikke har udnyttet godt nok – endnu. Her skal vi kigge lidt nærmere på datadrevet rekruttering, og hvordan du kan bruge det til din fordel.
Spillereglerne er ændret
Selv de helt store websites for rekruttering online er begyndt at indse, at konkurrencen fra Facebook og Google er ved at vokse sig stor. Det handler simpelthen om, hvor mange brugere man når ud til. Facebook og Google bliver i dag klassificeret som to af verdens allerstørste tech-giganter, og nedslagsfeltet er helt enormt – og dermed langt større, end hvad det traditionelle jobsites kan tilbyde din virksomhed, når du er på jagt efter nye talenter.
Det, som gør disse nye platforme effektive, er de analyseværktøjer, som Google og Facebook bruger, for at matche kandidater med potentielle virksomheder. Det, mange gør forkert, er, at de kun fokuserer på den ene person, de er på jagt efter her og nu, og ikke på et overordnet mål for rekruttering. Det vil i det lange løb være en meget smartere og mere langsigtet rekrutteringsstrategi, men det kræver, at man sætter sig ind, hvordan man udnytter nye værktøjer på den bedst mulige måde.
Skab en god rekrutteringsstrategi
Det er altså en god idé at lave en overordnet rekrutteringsstrategi for virksomheden, og ikke bare en strategi for, hvordan man hyrer en ny medarbejder. Det handler om at få lavet en effektiv og ikke mindst omkostningsfri procedure for, hvordan man kan hyre nye medarbejdere – ikke mindst, hvordan man hurtigst muligt kan få dem til at operere inden for virksomheder som ønsket. Rekruttering handler altså ikke bare om jagten, men også om onboarding-proceduren og den proces, der følger. Hvis der bliver udarbejdet en langsigtet plan, er sandsynligheden for en effektiv og mere vellykket proces langt større.
Man kan få meget ud af at dele arbejdet ind i tre niveauer, når man skal lave en strategi. Det kan være et timelønnet niveau, et mellemniveau og et højt niveau. Et timelønnet niveau kan være ufaglært arbejde som sikkerhedsvagt eller andet, der ikke kræver en bestemt uddannelse. Mellemniveauet er jobs, der kræver uddannelse eller kompetencer, og det øverste niveau kræver udpræget ekspertise. Når man deler det ind på den måde, er det langt nemmere at bruge tid og ressourcer på at finde de stillinger, der er vanskeligst at besætte, og som kræver mere, når man skal finde den rette kandidat.
Brug sociale medier aktivt
Sociale medier er efterhånden begyndt at blive et mantra for enhver virksomhed, men mange arbejdsgivere udnytter alligevel ikke sociale medier godt nok, når det kommer til rekrutteringsprocessen. De sidder stadig fast i den traditionelle og mere gammeldags måde at rekruttere på, men det er ikke længere her, man nødvendigvis finder de største talenter. For at finde dem kan det være en idé at rekruttere gennem mere utraditionelle metoder. Det er essentielt for at kunne følge med i konkurrencen.
For at skabe et netværk med gode kandidater, kan det også være en god idé at oprette en onlinedatabase, hvor interesserede ansøgere kan sende ansøgninger uopfordret. Det er også en god idé at have en rekrutteringsansvarlig, der holder øje med markedet, og som ikke udelukkende fokuserer på dem, der er ledige. Måske sidder dit næste talent allerede i en lignende stilling? Da er det vigtigt at blive opmærksom på netop denne kandidat og se, om man kan give et tilbud, der lokker vedkommende til. Det er jo ikke nødvendigvis sådan, at alle, du er på jagt efter, aktivt søger et nyt arbejde. Derfor kan det være en god idé at holde godt øje med markedet og konkurrenter, så du kan skabe dig et overblik over potentielle talenter, som kan være værd at rekruttere på sigt. Det kan din virksomhed få meget ud af i det lange løb.