E-Rekruttering – fremtidens digitale rekruttering

Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

e-rekruttering

Digital rekruttering har aldrig været så aktuelt som nu, og onboarding af nye medarbejdere vil nok aldrig blive den samme. Men alt var heldigvis ikke “bedre i gamle dage”, for e-rekruttering kan faktisk spare både tid og penge.

Tanken om at putte ansøgning og CV i en konvolut, skrive adresse på med pen og sende det afsted med posten virker oldnordisk i dag. Faktisk er det ikke engang tidssvarende at sende det samme ansøgningsmateriale via e-mail. I 2018 kom GDPR, EU’s persondataforordning, og det har medført en hel ny og omsiggribende måde at rekruttere på.

I løbet af de seneste år har vores systemer for rekruttering og onboarding forandret sig drastisk. Det er blevet helt normalt at gå til jobsamtale via webcam, og en hel del nye medarbejdere har også måttet lære deres nye kolleger at kende på denne måde.

Fordele ved e-rekruttering

Selvom det selvfølgelig kan være meget fordelagtigt – og for nogen mere behageligt – at blive interviewet og onboardet på den fysiske arbejdsplads, tyder alt på, at e-rekruttering er kommet for at blive. Mange HR-ledere er allerede i fuld sving med at digitalisere processerne. Og det er slet ikke så dumt, for digital rekruttering og onboarding har faktisk en række fordele.

E-rekruttering øger fleksibiliteten

Digitaliseringen har medført, at vi har fået meget mere fleksibilitet i vores arbejdsliv. Vores digitale værktøjer er blevet skærpet til perfektion, og vi kan i langt højere grad tilbyde digitale løsninger.

I forbindelse med rekrutteringsprocesser kan kandidater selv vælge, om de vil interviewes på arbejdspladsen eller via webcam. Det er ikke bare fleksibelt, men også langt mere behageligt for mange. Det kan være nemmere at finde et tidspunkt, og fordi man allerede sidder foran computeren, er det også naturligt at tage noter om kandidaten.

Kandidater vurderes på deres kompetencer

For nogen virksomheder – alt efter kulturen og værdierne – kan det også være en fordel, at man kan foretage en mere nøgtern vurdering af kandidaterne. Fordi interviewet ikke er fysisk, så baseres rekrutteringen ikke så meget på følelser og fornemmelser, men på fakta om kandidatens kvalifikationer. Det kan i sidste ende føre til, at man får en mere kompetent arbejdsplads.

Effektiv e-rekruttering sparer tid og penge

Digital rekruttering øger altså fleksibiliteten og kan måske også sikre endnu dygtigere medarbejdere. Det betyder, at digital rekruttering på sigt kan være en økonomisk løsning. Men ud over at spare penge, kan e-rekruttering også føre til, at man sparer tid, for fleksibiliteten skaber mere effektive processer.

Udfordringer kan vendes til fordele

Det skaber selvfølgelig også visse udfordringer, at rekrutteringen og onboardingen foregår digitalt. Men disse udfordringer kan faktisk, med lidt god vilje, vendes til fordele. Når nye kandidater ikke oplever arbejdspladsen, medarbejderne og kulturen rent fysisk, bliver virksomheden nemlig nødt til at gå i tænkeboks.

Man er tvunget til at blive helt skarp på virksomhedens værdier, på hensigten med de konkrete arbejdsopgaver og på, hvilke fordele der er ved at arbejde netop her. Og denne afklaring kan være en stor fordel for både virksomhed som kandidat.

Tilmeld nyhedsbrev