Disse spørgsmål bør du spørge om i forhold til referencer

Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

For ansøgere, er det helt naturligt at de gerne vil kaste et godt lys over dem selv, for at fremstå som de bedste kandidater til et muligt job. Selvom der er mange detaljer på et CV, og mange informationer, som man kan få igennem interviews eller f.eks. LinkedIn, så føler virksomheden som søger en ny medarbejder, stadig at de mangler noget fra kandidaten.

Referencer er meget værdigfuldt redskab i de ansatte som sidder med rekrutteringen af nye medarbejdere, for at være sikker på at de får den fulde historie fra kandidaten, eller de kan validere, hvad de allerede er blevet fortalt.

Baggrundstjek af ansøger

Et check igennem referencer har to fokusområder. Den første går ud på at bekræfte nøjagtigheden af den baggrundsviden, som er oplyst af ansøgeren til jobbet. Det er både om arbejdserfaringen og ansættelsesperioderne stemmer overens, med hvad kandidaten har skrevet, men også både arbejdsopgaver, og arbejdstitler. Hele ideen er et bekræfte at den mulige kandidat rent faktisk er den, som vedkommende beskriver selv. Dette er et vigtigt fundament at få clearet inden en mulig ansættelse.

Den anden vigtige faktorer er at få fyldt de huller ud, som manglede i interviewprocessen. Dette er for at sikre sig at kandidaten er den helt rigtige i forhold til succes i virksomheden. Derfor er det relevant at få viden omkring ansøgeren fra f.eks. tidligere kollegaer og ledere, i forhold til ansøgerens præstation i forskellige arbejdssituationer og arbejdsopgaver.

Det samme gælder kandidatens evne til at være sammen med andre samt, hvordan vedkommendes kommunikationsevner er. En reference kan derfor fuldende den manglende information fra f.eks. CV og eller en samtale. Nogle gange kan en reference fortælle om en negativ hændelse, i som ikke er nævnt selv af kandidaten.

Kontakt til en reference

Når der skal tages kontakt til en ansøgers tidligere reference, er det vigtigt at dette gøres på en behagelig måde overfor selve referencen. Det handler om at have simple spørgsmål og at have fokus på at holde samtalen kørende med vedkommende som man taler med.

I forhold til spørgsmålene, så handler det om ikke at fiske, men blot for at fylde de manglende informationer ud, samt validere informationer kandidaten har opgivet til det mulige ansættelsessted, og med henblik på en ansættelse i virksomheden. Det er vigtigt at udvælge, hvilke referencer som du gerne vil tale med, samt hvilke spørgsmål du gerne vil stille dem. Det er derfor vigtigt at få fat i den rigtige reference, som kan besvare disse spørgsmål ud fra deres viden om kandidaten.

Et af de vigtigste mål med at lave tjek på referencer er, at finde frem til kandidatens succes, og hvad de tidligere har opnået, samt hvilke udfordringer kandidaten havde. Det er også en god idé at stille spørgsmål omkring, hvordan kandidaten er i forhold til kommunikation, at omgås andre mennesker, ledelse og organisation.

Vær professionel i din søgen

Det handler om at få det fulde billede af den mulige kandidat. Det er vigtigt at have en positiv tone fra starten og at lade vedkommende som er reference, tale ud uden afbrydelser. Man bør undlade at stille spørgsmål som leder i en retning eller er negative. Derudover bør man holde den gode toner, samt bruge sine manerer.

Et godt tip er at tage kontakt til tre forskellige referencer og gerne den sidste arbejdsgiver som ansøgeren har haft. Man kan risikere, at man bliver stillet om til HR-afdelingen i den virksomhed, som ansøgeren har været i, som kan være mere begrænset i forhold til de mere frie spørgsmål, derfor må man forholde sig til det. Hvis man kommer igennem til en medarbejder som må udtale sig mere frit, eller en chef eller leder, så er muligheder større. Brug gerne mange HV-spørgsmål når du taler med referencerne.

Der hvor det er muligt at få flere informationer fra en reference, kan det f.eks. være spørgsmål som, hvilket forhold vedkommende havde med kandidaten, hvordan arbejdede kandidaten med andre og hvordan var kandidatens performance på den tidligere arbejdsplads.

 

Tilmeld nyhedsbrev