Dette ser du ikke i CV’et hos ansøgeren

Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

En typisk rekrutterings proces starter med at ansøgere og mulige kandidater har sendt deres ansøgninger og CV igennem til virksomheden, hvorefter de vil blive screenet og evalueret. Dette er den ansatte som står for rekruttering, som skal varetage disse opgaver, med henblik på at finde den rette til jobbet, i forhold til kompetencer, erfaring og behov.

Hvis der kun er fokus på CV’et som ansøgerne har vedlagt, så er der stor chance for at virksomheden går glip af nogle kompetente og relevante kandidater. Der er nemlig mere at lære om ansøgerne i forhold til deres erfaring.

I et typisk CV, vil der være beskrevet ansøgerens arbejdserfaring, både ansættelsesstedet, samt arbejdsopgaver og i tidsperioden som de har været ansat i. Der vil ofte være beskrevet, hvilke kompetencer ansøgeren har professionelt, men der er stadig mange kerneområder som er væsentlige og meget betydningsfulde, som ikke er mulige at gennemskue ud fra dette.

For at lære den mulige kandidat bedre at kende, og vide mere om de bløde kompetencer, så kan gøres igennem en telefonsamtale inden endelig ansættelsessamtale.

 

De vigtige elementer hos ansøgeren

En af de vigtige elementer, som ofte er med til at bestemme, hvorvidt en ansøger er den rette kandidat til jobbet, kan for det meste ikke findes i CV’et. Denne del handler nemlig om ansøgerens arbejdsmoral. For et hvert job, er det klart at en virksomhed søger en motiveret og hårdtarbejdende medarbejder til en ledig stilling, men ved kun at fokusere på et CV, vil man ikke kunne nok information om dette.

Her kan det være en fordel at aftale a vedkommende skal komme til en ansættelsessamtale eller blot en telefonsamtale, som en del af en pre-screening i forløbet. Her kan det være en fordel at spørge ansøgeren om, hvad de prioriterer højt på en arbejdsplads, hvordan de håndterer pludselige ændringer, og hvordan de arbejder med deadlines. Det kan også være en fordel at tilbyde kandidaten en arbejdsprøven, hvor der er mulighed for, i praksis at vurdere om I er et godt match. En arbejdsprøvning kan variere i tid.

Udseendet kan også have betydning i forhold til at finde den rette kandidat. For at se ansøgeren i forhold til udseendet, kan man inden en ansættelses samtale eventuelt aftale et møde over Skype, eller facetime, for at danne sig et indtryk om tøjstil, men også deres måde at forholde sig på ved en præsentation til et interview.

Det kan også være en fordel at besøge an ansøgers LinkedIn profil eller andre sociale medier, for at få en bedre idé om, hvem vedkommende er som person. Dette kan være i forhold til, hvilket indhold kandidaten deler, eller liker f.eks.

 

Ansøgerens værdier

Det er vigtigt at vide noget om kandidatens bløde værdier, også kaldet ’soft skills’ på engelsk. Disse værdier dækker over selvtillid, kommunikationsevner, hvordan de sociale evner, altså hvordan man begår sig med andre mennesker.

For at finde den rette kandidat, er det naturligvis også vigtigt at ansøgeren har den rette personlighed, som passer til jobbet. Også her kan det være en fordel at kontakte kandidaten telefonisk inden en mulig ansættelsessamtale. Det kan i denne samtale være en fordel at tale om arbejdskulturen hos virksomheden, og anse hvordan kandidaten forholder sig til denne.

For at vælge den rette kandidat, kan det også være en fordel at finde ud, hvilket omdømme vedkommende har, før at en ansættelse finder sted. Mange mennesker bryder sig ikke om, at en mulig ny arbejdsplads vil kontakte en nuværende eller tidligere arbejdsplads for en reference, derfor er der en anden tilgang til dette. Man kan for eksempel stille ansøgeren spørgsmål omkring, hvordan ens venner/kollegaer ville kunne beskrive en. Det er også nogle gange muligt at finde frem til tidligere udtalelser, på kandidatens LinkedIn profil.

For at finde det rette match, er det også vigtigt at se, hvordan kandidaten reagerer på virksomhedens guidelines, regler og procedurer, samt om vedkommende kan arbejde godt i teams og eller med ledelsen.

Tilmeld nyhedsbrev