Brug brain teasers i rekrutteringsprocessen

Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

I dag kender vi til mange effektive interviewstrategier, der kan hjælpe dig med at finde frem til den bedste medarbejder. Her skal vi kigge lidt nærmere på, hvordan du effektivt kan bruge brain teasers i rekrutteringsprocessen, så du kan finde frem til den medarbejder, der passer bedst til din virksomhed.

Fokuser rekrutteringsprocessen

At finde den helt rigtige kandidat til en stilling handler først og fremmest om at fokusere rekrutteringsprocessen. Du finder ikke den rette kandidat, hvis du ikke ved, præcis hvad I er på jagt efter. Det begynder allerede, når man skal lede efter den rette kandidat. Det kan være en god ide at tænke lidt ude af boksen, når man skal lede. Det kan være, den kandidat, I er på jagt efter, slet ikke er ledig, og da skal man tage andre midler i brug for at identificere og kontakte de personer, man er interesseret i, der måske allerede sidder i andre, lignende stillinger. Hvilke erfaringer er vigtige for jer? Hvilke personlige egenskaber? Og hvordan tester man det, når man kommer til en interviewproces?

Brug nye interviewmetoder

Det er en god ide at undersøge nye interviewmetoder nøje, hvis man gerne vil finde den helt rette kandidat. Det er helt normalt for topchefer i nogle af verdens største og mest succesfulde virksomheder at teste kandidater allerede inden interviewet. Et af disse tricks er at sende en sms til kandidaterne, en kl. 11 på en søndag formiddag, og en kl. 9 om aftenen, for at tjekke, hvor hurtigt kandidaterne svarer. Hvis der går mere end tre timer, har de ikke bestået testen. Det er ikke, fordi man nødvendigvis skal bruge lige den metode, men den er et eksempel på, at der findes mange måder at teste medarbejdere på. Det er dermed ikke sagt, at man i arbejdsforholdet skal kontakte dem, når de har fri, men for at tjekke, hvor hurtigt de responderer, hvis der opstår noget vigtigt. Det kan nemlig vise sig at være afgørende i en række stillinger.

Hvis du vil teste en kandidats personlighed, så er der også topchefer, der fortæller om, at de først inviterer medarbejderen til en samtale/interview på kontoret. Den næste runde foregår på en restaurant, som kandidaten vælger. Her er formålet, at man kan læse en hel del om kandidaten, ud fra hvad personen bestiller, fx om de vælger en restaurant, der er tæt på sig selv eller på topchefen. Der er mange små ting, man kan lære om mennesker uden for kontoret.

Brug brain teasers

En anden måde at kortlægge egenskaber til en kandidat på, især logiske egenskaber, er ved at udsætte kandidaten for små tests, eller brain teasers i interviewprocessen. Det er faktisk blevet et populært element i rekrutteringsprocessen over hele verden, fordi man lærer en hel del om, hvordan en kandidat potentielt arbejder ved at få dem til at løse logiske opgaver.

Især indenfor tech-branchen er denne type opgaver blevet svært populære, men det er også populært indenfor mange andre virksomheder. Der findes flere forskellige brain teasers at vælge mellem, og det er en god idé at få skræddersyet opgaver, som sørger for, at man får svar på det, man gerne vil vide – om kandidaten har de egenskaber, der skal til, for at gøre det godt i den pågældende stilling. Det er ikke de samme logiske færdigheder, der kræves, for en programudvikler som for en HR-ansvarlig, og derfor er det relevant at finde opgaver, der er tilpasset virksomhedens særlige behov.

Som virksomhed er det helt relevant, at man ikke tester kandidaten unødvendigt, men udelukkende benytter sig af tests, der er udarbejdet til at give de svar, man er ude efter. Hvis du gerne vil eliminere kandidater i rekrutteringsprocessen, kan det være svært at bruge brain teasers effektivt i et interview, fordi du hurtigt får udelukket dem, der kan ikke kan opfylde kriterierne gennem opgaveløsningen. Der er selvfølgelig flere faktorer, der spiller ind, men det kan være en svær proces at implementere i interview.

 

 

Tilmeld nyhedsbrev