Det er blevet sværere at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft. Derfor er employer branding blevet et opsigtsvækkende begreb inden for rekruttering over det seneste årti. Employer branding er det samlede image, virksomheden efterlader hos interne og eksterne interessenter. Alle virksomheder har et employer brand, da det er måden arbejdspladsen opfattes på af potentielle, nuværende og tidligere medarbejdere.
I moderne tid er der blevet sat mere fokus på, at en virksomhed skal være værdibaseret. Det stiller flere krav til virksomhedens evne til at handle proaktivt og sætte fokus på ens employer brand. Det er en væsentlig faktor for, du kan lykkedes med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Ydermere er det en mulighed for at mindske rekrutteringsomkostninger, da det vil kræve færre reklamer at tiltrække kandidater. Derfor kræver det, at medarbejderen kan identificere sig med virksomhedens kultur og identitet. Ved at få det fulde ud af de menneskelige ressourcer opnår din virksomhed en konkurrencefordel. Husk på, at det ikke kun er dig, der vælger ansøgerne, men så sandelig også ansøgerene, der vælger dig. Derfor giver vi dig 5 råd til at få styr på dit employer brand.
Spørg dine medarbejdere
En medarbejderundersøgelse er et glimrende værktøj til at finde ud af, hvad dine medarbejder tænker om dit employer brand. Find ud af hvad der gør din virksomhed attraktiv, og hvad der kan forbedres. Hvad er det, der gør, at din virksomhed differentiere sig fra andre? Hvilke medier benytter dine medarbejdere? Hvorfor lagde medarbejder X en ansøgning hos dig i sin tid? Lær dine medarbejdere at kende, og du vil kunne bruge feedbacken til at udvikle arbejdsmiljøet, samt forstærke budskaber, som skal kommunikeres.
Lav en ”Kandidat Persona”
Du har muligvis hørt om en persona, som værende en beskrivelse af en målgruppe. I denne sammenhæng skal en persona forstås som en stereotyp på din ideelle kandidat. Du kan spørge dig selv: ”Hvem er den ideelle kandidat for min virksomhed og den ledige jobstilling?”. Det kan du bedømme ud fra bl.a. alder, uddannelse, erfaring, social baggrund, løn, motivation, personlighed, influensers, interesser m.m. Ved at få nedskrevet denne persona har du nemmere ved at identificere hvor, hvem og hvordan du kan tiltrække de rigtige kandidater.
Hvad kan din virksomhed tilbyde?
Eftersom det ikke kun er dig, der vælger dine ansøgere, men også ansøgerne, der vælger dig, er det vigtigt at være bevidst om, hvordan du udløser ansøgernes interesse. Det kan du gøre ved at præsentere dem for virksomhedens EVP (Employee Value Proposition). EVP er værdier, som du kan tilbyde dine medarbejdere, og som du kan tiltrække potentielle medarbejdere med. EVP består af 5 variabler, og det handler om at få kommunikeret de ønskede værdier ud til din kandidat persona. Dee 5 variabler omhandler:
- Kompensation: Hvad kan du tilbyde som kompensation for det udførte arbejde: Løn, bonus, forfremmelse?
- Fordele: Kan du tilbyde betalte fridage, forsikringer, fleksibilitet, pension?
- Karriere: Er der mulighed for uddannelse, udvikling, træning, feedback, evaluering?
- Arbejdsmiljø: Hvordan er dit arbejdsmiljø: Får dine medarbejdere anerkendelse, ansvar, handlefrihed, involvering?
- Virksomhedskultur: Hvordan er relationerne med kollegager og ledere. Er der samarbejde på tværs afdelingerne. Er der forståelse for virksomheds mål og strategier?
Italesæt dine medarbejders oplevelser
Hvem stoler folk mest på, en virksomhed eller deres netværk? Tendensen er i hvert fald, at flere har svært ved at stole på virksomheders buskaber, da de kan virke for upersonlige og overfladiske. Derfor er en løsning at inddrage dine eksisterende medarbejdere til at anbefale din arbejdsplads. Det kan ske gennem mund-til-mund, deres netværk på sociale medier, i fysiske rum samt ved brug af videoer og billeder.
Det er med til at skabe stærkere emotionelle præferencer over for din virksomhed, hvis budskabet kommer fra en ven, en kæreste eller et familiemedlem. På den måde fungerer dine medarbejdere som ambassadører, der bryder med det ”kedelige” stereotype billede af en arbejdsplads i en given branche.
Brug historier, myter og fakta
Storytelling er en positioneringsstrategi, som handler om at udvælge de begivenheder, som du ønsker din virksomhed skal præsentere. De begivenheder eller historier, som præsenteres, er med til at skabe meninger, som både eksisterende og potentielle medarbejdere kan identificere sig selv med.
Benyt historier som taler til hjertet. Apelformen patos, hvor man lægger vægt på appellere til følelserne blandt ens tilhørere, er med til at skabe præferencer. Apelformen logos taler til ens fornuft, og kan være fakta omkring virksomheden. Et godt råd er derfor at bruge patos og logos i din kommunikation til at trække medarbejdere i en ønsket retning. På den måde er du med til at udvikle omverdens opfattelse af virksomheden gennem strategisk kommunikation.
ReQruiting tilbyder gratis intelligent rekrutteringssoftware, som gør det lettere at rekruttere og tiltrække kandidater. Lad os inspirere dig og tilmeld dig vores nyhedsbrev nedenunder.