3 ting at huske for at tiltrække Generation Z

Søren Brændsgaard

Søren Brændsgaard

Jeg har arbejdet med rekruttering i 10 år og er founder af ReQruiting.com. Prøv os gratis i dag, klik "Opret konto" herover.

Generation Z gør sin indtræden på det danske arbejdsmarked. Generation Z er den generation der ca. er født i årene 1997-2010 og den udgør hele 32% af den danske befolkning. I et marked hvor der er stor konkurrence er det derfor vigtigt at vide hvordan man bedst tiltrækker denne generation og får dem til ansættelsessamtale.

Det er vigtigt at vide hvad Generation Z vil have ud af deres karriere for at lokke dem til ansættelsessamtale. Heldigvis er der blevet foretaget undersøgelser som har vist hvad de søger og foretrækker på en arbejdsplads. Herunder får du nogle gode pointer at tage med i overvejelserne.

 

1.    Gør det klart hvordan unge kandidater kan udvikle sig i jeres virksomhed

Ud af forskellige faktorer som social indflydelse, løn og stabilitet rangerede Generation Z professionel udvikling højest. Faktisk er de ikke interesseret i at hoppe fra job til job; de vil gerne blive i virksomheden så længe der er mulighed for at vokse og udvikle sig med de tilgængelige ressourcer.

Det er meget fint at vise en kandidat fra Generation Z jeres flotte kontorer, informere dem om de mange fordele der er ved at arbejde på jeres arbejdsplads når han/hun er til ansættelsessamtale, men sørg for også at fortælle dem om de muligheder virksomheden tilbyder kandidaten for at udvikle sig selv og deres karriere. Ud fra alle de faktorer Generation Z blev udspurgt omkring, blev prestige og løn faktisk rangeret som de mindst vigtige faktorer, når det kommer til en attraktiv stilling.

 

2.    Forstå Generation Zs komplekse natur

Professionel udvikling var det vigtigste for Generation Z uanset på tværs af alle segmenter, men når man kigger ud fra et race-, etnicitets-, køns- eller uddannelsesmæssigt synspunkt, så ændrer prioriteterne sig.

Vigtigheden af en virksomheds sociale indflydelse er for eksempel meget mere værdsat af kvinder og sorte studerende end mænd – specifikt hvide mænd. De forskellige holdninger til sociale initiativer er ikke noget nyt i undersøgelser.

Der er flere der viser det samme. Kvinder fra Generation Z har tendens til at være mere borgerligt aktive end unge mænd. Vigtigheden af emner som kønslighed, raceforhold og ulighed i indkomst varierede alt efter race og etnicitet, hvor unge sorte personer værd anså dem som meget vigtige og til sidst unge hvide mennesker, som værdsatte dem mindst.

Og det er ikke kun på sociale problemstillinger Generation Z segmenter varierer og har forskellige prioriteter i forhold til hvad de vil have på en arbejdsplads. For eksempel rangerer Generation Z kvinder ”en stærk fællesskabsfølelse” som den anden vigtigste faktor på arbejdet og ”opadgående mobilitet” som den tredje, mens Generation Z mænd rangerer opadgående mobilitet lige efter professionel udvikling. Kvinder og underrepræsenterede minoritet værdsætter også faktorer som jobstabilitet og balance mellem hjem og arbejde højere end hvide og asiatiske mænd gør.

 

 

3.    Skab et udfordrende og belønnende miljø for Generation Z’ere

På trods af deres ry, er Generation Z betragtet som den med en høj iværksætterånd. Det er dog ikke alle Generation Z’ere der kommer til at starte deres eget firma, så det er vigtigt at kigge på deres identificerbare egenskaber for at vurdere hvordan en meningsfyldt karriere kan se ud for dem.

Data fra RippleMatch har opdaget at Generation Z kan lide at udfordre status quo og at de ser dem selv som konkurrencemennesker og som indadvendte. Hvis man kombinerer det med deres ønske for professionel udvikling og opadgående mobilitet, så bliver det klart at Generation Z gerne vil have muligheden for, at løse problemer, stille sig frem og presse dem selv såvel som andre til at gøre det bedre.

Når du drøfter en jobbeskrivelse til en ansættelsessamtale med en kandidat, så vær sikker på at du udtrykker at deres potentielle opgaver kommer til at gøre en forskel for virksomheden og nævn potentielle spændende og udfordrende projekter.

Idet de ældste fra Generation Z indtræder arbejdsmarkedet over hele Danmark, er der meget at lære om hvordan man tiltrækker dem og beholder dem i virksomheden. Det bedste du kan gøre for nu, er at vise hvordan din virksomhed kan hjælpe denne generation til at udvikle sig til ledere i fremtiden. Investering i Generation Z nu vil komme virksomheden til gode senere.

Tilmeld nyhedsbrev